Het soort krant wat iemand graag leest is persoonlijk en met het grote aanbod aan kranten, bijna te vergelijken met hoe iemand zijn koffie graag drinkt. Daarom is het slim om, voor je een lang abonnement afsluit. Te bepalen welke krant het best bij je past. Dit kan je doen door verschillende, gratis kranten uit te proberen.

Inhoud

Gratis kranten lezen

Gratis krant

Je hoeft natuurlijk niet per direct een jaarabonnement af te sluiten om kennis te maken met een krant naar keuze. En om nou elke dag te wachten tot de plaatselijke winkels opengaan. Dat is ook verre van ideaal! Maar hoe kom je in aanraking met de krant die echt bij je past?

Probeer veel verschillende gratis kranten

Regionale en nationale kranten, delen met enige regelmaat gratis kranten uit om zo nieuwe abonnees te werven. In de zoektocht naar een ideale krant is het dus verstandig hier gretig gebruik van te maken om een brede, eerste indruk te krijgen van wat er allemaal is.

Wat lees je graag? Heb je politieke of religieuze overtuigingen? Welke bijlagen sla je liever over? Waar lees je jouw krant het liefst? Vaak kan je op basis van je voorkeuren al een goede richting bepalen, maar of een bepaalde krant echt voor jou iets is. Dat is iets wat je het beste uit kan proberen.

Waarom bieden bedrijven eigenlijk een gratis aan?

Makkelijk zat: om hun krant aan de man te brengen. In een tijd waar nieuws binnen een oogwenk op de tijdlijn van een arsenaal aan social media- accounts verschijnt. Moeten kranten op een actieve manier blijven verkopen. De papieren krant is (gelukkig) nog lang niet uitgestorven, maar zo zijn er al veel kranten die al een abonnement via een speciale app aanbieden. Dit om toch mee te gaan in de digitalisering van nieuwsvoorziening.

Maar krant maken kost geld, een krant drukken kost nog meer. Je kan dus zeggen dat alle grote namen met hun tijd meegaan door ook online varianten van een abonnement te koop aan te bieden. Iets wat op langere termijn ook weer meer kan gaan opleveren, omdat steeds meer mensen overstappen op e-versies van hun favoriete boek, tijdschrift of krant.

Het voordeel van het gebruik van gratis krant- aanbiedingen

Het voordeel van het gebruik van een gratis krant is dat je niet direct vast komt te zitten aan een langdurig, prijzig abonnement. Veel mensen vinden dit toch een ‘verbinding’ die niet ondoordacht gemaakt dient te worden. Het is de bedoeling dat wanneer de krant op de mat valt. Deze ook daadwerkelijk gelezen wordt en niet ongelezen bij het oud papier zal belanden.

Er zijn zelfs mensen die zeker voor een jaar lang, enkele gratis kranten lezen en op deze manier een aangename duit besparen aan abonnementskosten.

Nog een voordeel is dat deze aanbiedingen bijna altijd vrijblijvend zijn. Je zit dus niet direct vast aan een abonnement. Je kan dus een gratis krant nemen voor 8 weken, maar ook een gratis krant voor 4 weken. Als dat je voorkeur heeft.

Dagblad, weekendkrant of digitaal?

Alsof de keuze onder kranten nog niet uitgebreid genoeg was; er zijn ook nog eens meerdere varianten op een krant te vinden. Je kan al bovenstaande opties zelfs met elkaar combineren. Wat jouw voorkeur heeft is ook in dit geval weer zeer persoonlijk. Lees jij de krant bijvoorbeeld liever thuis, tijdens het ontbijt? Of in de trein, op je telefoon, onderweg naar werk?

Gelukkig is het ook mogelijk om meerdere versies uit te proberen. Zo kan je een gratis proefabonnement op het AD nemen, maar ook de papieren versie van de Telegraaf en de weekendeditie van de Volkskrant.

Wat is het verschil tussen een weekendkrant en een dagblad?

Eigenlijk zegt de naam het al. Het dagblad verschijnt dagelijks als ochtendkrant in de brievenbus. Een weekendkrant is een editie voor zowel zaterdag als zondag. Deze is wat dikker en omvat extra bijlagen en rubrieken ten opzichte van de dagelijkse krant. De digitale krant is vaak een combinatie van beide, maar kan ook extra ‘premium-artikelen’ omvatten die alleen op internet te lezen zijn.

Een online krantenabonnement

Een abonnement zal qua inhoud verschillen van de informatie die je op de website zal vinden. De artikelen zijn exclusiever, uitgebreider en de kranten zelf bevallen veel meer content wat je niet (of pas veel later) op de website zal terugvinden.

Waar kan je deze kranten gratis vinden? 

Het is slim om je oren en ogen goed open te houden, als je op zoek bent naar gratis kranten om uit te proberen. Zo worden deze weleens uitgedeeld in winkelcentra, waar bijvoorbeeld nieuwe leden worden geworven voor een abonnement op het AD, de Telegraaf en de Volkskrant.

Regionale vind je vaak als gratis krant in de brievenbus. Let er in dit geval wel op dat deze kranten regionaal nieuws bevatten en dus niet voorzien zijn van de nationale nieuwtjes, zoals in het AD, bijvoorbeeld.

Vraag rond bij je vrienden met een abonnement op een krant. Ook bestaande abonnees worden als middel gebruik om kranten aan de man te brengen. Dit door middel van een gratis proefabonnement op de desbetreffende krant, bijvoorbeeld.

Waar kan je deze kranten gratis vinden

Het internet

Als je op zoek bent naar veel, verschillende gratis kranten. Dan is het internet DE plek bij uitstek om deze te kunnen vinden. Struin verschillende websites af, zoals; kortingspagina’s en voordeelsites. Dikke kans dat je binnen een korte tijd alle gratis kranten gevonden hebt die je nodig hebt.

Waar gratis kranten?  

Op deze website vindt je aanbiedingen waar veel kranten aan meedoen. Deze aanbiedingen variëren van extreem voordelige, tot gratis proefabonnementen. De periode waarin je gebruik kan maken van de aanbieding varieert van een paar weken, tot enkele maanden en stopt bijna altijd na de proefperiode.

Kortom: een aangename manier om zoveel mogelijk kranten uit te proberen, zonder enige risico op extra (en ongewenste) kosten.

Deelnemende kranten

De volgende kranten delen vaak gratis kranten- en proefabonnementen uit.

Het AD

Oftewel: het Algemeen Dagblad. Te verkrijgen als dagelijks blad, weekendeditie en de digitale variant. Het AD heeft voor iedereen wat wils en is geen politieke, of religieuze krant. De weekendkrant kent veel extra rubrieken, zoals: De welbekende AD-consumententests.

De Telegraaf

Ook De Telegraaf heeft dus een weekendeditie, dagblad en online krant waar je uit kan kiezen. De grootste krant van Nederland en zeer geschikt voor het hele gezin. Dit mede door rubrieken zoals ‘Vrouw’. Deze krant biedt weleens gratis exemplaren aan, maar je kan ook een proefabonnement nemen op de telegraaf.

De Volkskrant

De Volkskrant heeft vaak aanbiedingen. Van gratis kranten of proefabonnementen met leuke cadeaus en een aangename korting. Dit is een krant wat zich meer richt op de hoger opgeleide Nederlander. De krant heeft veel rubrieken, een zaterdagmagazine en een losse krant met vacatures, genaamd: Volkskrant banen.

Trouw

Je kan ook een gratis proefabonnement nemen op de trouw. Deze krant is vaak van de partij als het gaat om aanbiedingen en wervingsacties. Deze krant kan je het best omschrijven als een filosofische/ religieuze krant. De weekendkrant van de Trouw omvat een weekendgids en meerdere, andere bijlagen.

Meer kranten

Maar ook het Parool, Het financieel dagblad, NRC Handelsblad, BNDeStem en provinciale dagbladen zoals; het Brabants Dagblad, de Stentor en De Limburger doen vrijwel altijd mee aan specifieke voordeelacties. Genoeg keuze, dus!

Voor unieke acties kan je het beste de pagina van de krant raadplegen of eventueel even bellen naar de abonnementenlijn. Natuurlijk voor een scherpe aanbieding die je gewoonweg niet af kan slaan. Het liefst zónder dat je ervoor te hoeft te betalen.

Proefabonnement krant

Heb je een idee in welke richting je aan het zoeken bent? Dan is een proefabonnement op een krant naar keuze de volgende, logische stap. Want zo een eerste impressie is leuk, maar alle voor- en nadelen komen meestal op langere termijn beter aan het licht. Het is slim om meerdere opties te hebben die je op proef wil hebben. Bevalt je eerste keuze uiteindelijk niet? Dan zit je nergens aan vast en kan je jezelf verder oriënteren.

Twijfel je alsnog welke krant het beste bij je past?

Dan is kan je ook meerdere (gratis) proefabonnementen op verschillende kranten nemen. Proefabonnementen bevatten dikwijls een stevige korting, dan wel een aantal gratis kranten om mee te beginnen.

Een (gratis) proefabonnement op een krant, gaat dikwijls samen met een leuk cadeau of aantrekkelijke aanbieding. Mocht je ervoor kiezen om met de krant in zee te gaan. Ook deze proefabonnementen zijn te verkrijgen als dagblad, weekendeditie en natuurlijk de digitale variant. Je hebt dus geen haast.

Neem dus de tijd en maak gebruik van de opties

Blijf onthouden dat het aanbod kranten, enorm is. Dat je best je tijd mag nemen en gebruik mag maken van alle gratis kranten/ proefabonnementen die je vinden kan. Zelfs al besluit je achteraf om toch geen langdurig abonnement af te sluiten.

Een langdurig abonnement is een bindende overeenkomst die je aan zal gaan en ook zoiets als ‘krant-keuze’ hoeft om deze reden niet licht genomen te worden.  Zeker omdat iedere krant zijn eigen ‘kleur’ heeft en deze maar net moet passen. Daarnaast is het ook gewoon leuk om verschillende kranten uit te proberen. Nog leuker is als dit ook nog eens gratis kan!

Heb jij ervaring met een gratis krant, proefabonnementen of een goede ervaring met een pagina? Deel dit in dan met onze lezers in een reactie.