Houd jij ook zo van lezen? Een heerlijk ontspannen moment voor jezelf. Compleet verzonken in de wereld van jouw nieuwe of favoriete boek. Lezen is niet alleen ontspannend, maar kent ook vele voordelen voor je geheugen, kennis en concentratievermogen. Jouw persoonlijke bibliotheek aanvullen met gratis boeken om te lezen lijkt dan ook te mooi om waar te zijn of toch niet?

Ontspannen gratis boeken lezen

Inhoud

Waar gratis boeken lezen 

Een gemiddeld (papieren) boek kost zo rond de 12 en 15 euro. Een e-book is wat goedkoper, maar voor een goed exemplaar bestaat er de kans dat je ook hier tussen de 7 en 10 euro voor mag betalen. Een kleine prijs, voor een boek wat je écht wil lezen. Maar voor de lezer die openstaat voor verschillende exemplaren, genres en dolgraag zijn verzameling uit wil breiden: Een flinke rib uit het lijf. Zeker als je jezelf bedenkt dat er op het internet talloze gratis boeken te vinden zijn. Al met al meer dan genoeg reden om hier wat dieper op in te gaan. Hoe, wat, waar kan je gratis boeken lezen?

Illegaal downloaden

Natuurlijk zijn er tal van sites die illegaal boeken te downloaden aanbieden. Soms heb je geluk en tik je een goed exemplaar op de kop, maar het blijft een risico. Zo kan het bestand wat je binnenhaalt voorzien zijn van een virus, maar het is simpelweg (zoals de naam het ook al zegt) illegaal. Een boek is namelijk in de meeste gevallen voorzien van auteursrecht en onrechtmatige verspreiding kan ook jou, als afnemer, flink in de problemen brengen.

Gratis e-books

De komst van e-books heeft het verspreiden van gratis boekexemplaren een stuk makkelijker gemaakt. Je zet het gekregen bestand op een e-reader en zonder moeite heb je een gratis e-book in jouw bezit. Een e-book downloaden is een makkelijke klus. Zeker voor iemand die regelmatig tijd in het downloaden van boeken steekt. Het overzetten van een bestand van je computer naar een e-reader is ook geen hogere wiskunde. Dit gebeurt doormiddel van een USB-kabeltje of draadloos via bluetooth of op de netwerkverbinding.

Waar kan je zoal gratis boeken lezen en dat online? 

Gratis e-books kan je vinden op verschillende websites, zoals bol.com. Dikwijls zijn dit ook korte proefuitgaven om een specifiek boek onder de aandacht te brengen. Kortom: de boeken worden gebruikt als promotiemateriaal. Het leuke hiervan is dat je vaak een van de eerste bent die een boek onder ogen krijgt. Je kan zomaar een potentiële bestseller in handen krijgen. Je weet maar nooit!

Ook is het mogelijk om deze e-books gratis online te lezen. Dit betreft dan geen exemplaar wat je kan bewaren, maar wel van kan genieten. Zonder dat het iets kost! Hoe ideaal is dat?

Gratis boeken luisteren

Online kan je er overigens ook voor kiezen om je favoriete, gratis  boeken te luisteren. Dit kan via websites zoals storytel.com en via kobo. Kobo heeft veel gratis boeken. Niet alleen om te luisteren, ook boeken om te lezen! Zo kan je jouw boek lezen, maar je gratis boek ook luisteren. Het is maar net wat je voorkeur heeft!

Gratis e-books met elkaar uitwisselen

Er zijn ook verschillende forums waar mensen gratis e-books met elkaar uitwisselen. Dit zijn online omgevingen waar de diverse boeken met elkaar worden besproken en uitgelicht. Geweldig voor als je nog niet klaar bent om uit de welbekende ‘boekenbubbel’ te stappen als je deze eindelijk uit hebt.

Gratis online boeken lezen via een app

Andere manieren om aan online en gratis boeken te komen kan ook via apps, zoals Google Play of Apple Books. Via deze apps kan je moeiteloos gratis boeken downloaden. Onwijs handig voor wanneer je bijvoorbeeld je gratis boek wil lezen op de Ipad. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is ‘gratis boeken’ intikken in het zoekbalkje van de app die je gebruikt. Ook hier vind je een divers assortiment aan genres en types boeken. Van kinderboeken tot thrillers. Je hoeft alleen maar op downloaden te drukken en klaar is kees! Het is een ideale manier om een gratis boek te lezen, online en offline.

Het karakter van een papieren boek

Een papieren boek gratis lezen

Er zijn natuurlijk ook genoeg mensen die het ‘ouderwetse’ boek verkiezen boven de digitale variant. De geur van papier, de manier waarop je van pagina, naar pagina gaat. Het heeft een bepaalde charme die niet te evenaren valt. Je kan dus gerust zeggen dat papieren druk nog lang niet uitgestorven is. Sterker nog: er zijn tal van clubs, organisaties en uitgeverijen welke alles op alles zetten om het papieren boek voor altijd te laten bestaan.

Het karakter van een papieren boek

Een echt boek in handen heeft voor nog heel veel lezers iets wat niet op kan boksen tegen het gemakkelijke karakter van een e-book. En gelukkig zijn ook genoeg échte boeken gratis te lezen. Een voorbeeld hiervan zijn zogenaamde boekencafés of in alle rust in een bibliotheek.

Ook bestaan er zogenaamde ‘boekenkasten en boekentafels’. Hierbij worden gelezen boeken omgeruild voor een exemplaar wat iemand nog niet heeft gehad. Dit is een milieuvriendelijke en duurzame manier van boeken hergebruiken en neemt ook in Nederland aan populariteit toe. Juist omdat het lezers de kans geeft om zoveel mogelijk boeken te lezen, zonder dat hier onnodig diep voor in de buidel moet worden getast. Op het internet kan je zoeken waar bij jou in de buurt een bibliotheek of ruilsysteem bevindt.

Proefpakketten vol gratis boeken

Proefpakketten zijn vooral rond de vakantieperiode populair. Hierbij kan je denken aan een proefexemplaar van een boek, maar ook complete boekpakketten zijn geen zeldzaamheid.

Veelal komen deze aanbiedingen vanuit een uitgeverij. Dit om nieuwe exemplaren aan de man te brengen en oude exemplaren een welverdiend plekje in de wereld te geven. Tenslotte kan je een uitgelezen boek gemakkelijk weer cadeau- of doorgeven aan vrienden, familie en kennissen die op hun beurt weer hetzelfde voor jou zullen doen. Ook kan je hier gemakkelijk de boeken uit het pakket kwijt waar je misschien niet zo heel veel interesse in hebt. Wanneer je een fijne cirkel hebt waarmee je gratis boeken mee door kan geven, dan is de kans dat je ooit nog zonder leesvoer komt te zitten ontzettend klein.

Gratis kinderboeken

Kinderboeken staan garant voor urenlang educatief plezier. Welk kind vindt het tenslotte niet leuk om een eigen boekje te lezen of om voorgelezen te worden? Gelukkig zijn er ook genoeg aanbiedingen speciaal op kinderen gericht. Een boekenpakket voor op vakantie is bijvoorbeeld ideaal, maar gratis kinderboeken downloaden via een app kan ook een uitkomst zijn voor in het vliegtuig. Zo zit je niet met (zwaar) leesvoer wat kostbare handbagageruimte in beslag neemt. Daarnaast hebben de kinderen genoeg vermaak om de vliegreis zonder verveling door te komen. Met een beetje zoeken kom je al een heel eind en de gratis boeken worden ontvangen als een cadeautje. Nog leuker is het dat het een cadeau is waar je niet eens voor hoeft te betalen. Een win-win voor zowel ouder als kind. Een leuk voorbeeld hiervan is Kwebbels Kinderboeken.

Gratis boeken en e-books als recensie-exemplaar

Zowel gratis e-books als gratis boeken zijn ook te vinden door op de hoogte te blijven van mooie aanbiedingen die er op het web te vinden zijn. Denk aan; proefpakketten of een startpakket voor de mensen die net ontdekken wat een e-reader allemaal kan.

Ook auteurs bieden vaak recensie-exemplaren aan. Hiervoor hoef je eigenlijk maar drie dingen te doen. Het boek in ontvangst nemen, lezen en hier eerlijk je mening over geven. Een kleine moeite als het boek lezen toch gratis is. Deze specifieke aanbiedingen kan je vinden op websites verbonden aan de uitgeverij of op aanbiedingspagina’s. Even zoeken is meestal al voldoende voor voldoende keuze in het genre wat jouw interesse heeft.

Nog een bijkomend voordeel: als jouw mening waardevol genoeg blijkt. Dan heb je kans om vaker gevraagd te worden om een boek als proef te lezen.

Gratis boek uit en dan?

We hadden het er net al even over. Wat doe je als je jouw gratis boek (of e-book) hebt uitgelezen? Gooi je deze dan bij het oud papier? Waarschijnlijk is er vast iemand in je omgeving die je er blij mee kan maken en anders is het wellicht een idee of er een boekentafel ergens bij jou in de buurt te vinden is. Zo heb jij snel een nieuw, gratis boek om te lezen en is iemand anders weer voorzien van verse lectuur.

Gratis e-books

Gratis e-books doorsturen

Sommige e-books kan je ook gratis doorsturen naar wie deze graag lezen wil. Dit zijn oudere e-books waar het auteursrecht op vervallen is. Als je een leuk clubje hebt aan mensen die onderling bestandjes met elkaar aan het uitwisselen is heb leuk alternatief en wat makkelijker is dan iedere keer weer helemaal opzoek.

Gebruikte kinderboeken

Op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en scholen zijn ze daarentegen vaak heel erg blij met een aanvulling op hun collectie. Hier kan je dus makkelijk uitgelezen kinderboeken kwijt en je bent ervan gegarandeerd dat iemand anders er nog lang plezier van heeft. Zo is een gratis boek lezen niet alleen leuk, maar ook nog eens onwijs fijn voor een ander.

Een volle e-reader of boekenkost

Gratis boeken lezen hoeft dus niet uit te monden in een huis overvol met lectuur. Daarnaast is het ook zo zonde als je jouw e-reader niet meer naar behoren kan gebruiken door alle boeken die je erop hebt opgeslagen. Je kan anderen makkelijk mee laten genieten van jouw gratis boeken en e-books. Iets wat de zoektocht ernaar zelfs een beetje leuker maakt.

Waar jij haal jij het liefste gratis boeken vandaan?